Clubhuis Kampong
Clubhuis Kampong
Clubhuis Kampong
Clubhuis Kampong
Clubhuis Kampong
Clubhuis Kampong
Clubhuis Kampong

Clubhuis Kampong

Aan de totstandkoming van dit ontwerp is ruim twee jaar gewerkt met velen die Kampong een warm hart toe dragen. Kampong is een Omnivereniging met ruim vijfduizend leden, het herbergt de volgende zes sportverenigingen, hockey, voetbal, tennis, squash, cricket en Jeu de boules. Het is de grootste sportvereniging van Nederland en waarschijnlijk van Europa. De vereniging, gelegen aan de Laan van Maarschalkerweerd heeft een grote betekenis voor de stad Utrecht, zowel op sportief als op sociaal maatschappelijk gebied.  Vele jonge en oude sporters vinden wekelijks hun weg naar de sportvelden, en vele hechte vriendschappen zijn hier uit ontstaan. Daarnaast is het een sportvereniging waar meer dan vijfhonderd vrijwilligers actief zijn.

 

Geschiedenis.

Het oude clubgebouw, uit de jaren zeventig, is vanwege de toeloop van nieuwe leden veel te krap bemeten en voldoet niet meer aan de moderne eisen. Het bouwen van een nieuw clubhuis is dan ook een logische stap voor de vereniging en sluit aan bij tal van andere ontwikkelingen rondom het sportterrein. Het tracé van de Uithoflijn ligt reeds aan de laan van Maarschalkerweerd, deze tramlijn zal vanaf 2018 een directe verbinding vormen met het hart van Utrecht. Daarnaast ligt er vanuit de Rijksoverheid de ambitie de A27 te verbreden, als gevolg daarvan zet de gemeente Utrecht in op het verbinden van het oostelijk gelegen landgoed Amelisweerd met het gebied Maarschalkerweerd. In de gemeentelijke visie wordt het huidige viaduct over de A27, verbreed naar maximaal 250 m1, waardoor de rijksweg volledig aan het zicht onttrokken wordt. Deze gedacht hebben wij op gepakt om ook het sportterrein van Kampong te benaderen als een sportlandgoed. Een gebied waar sport voorop staat, maar waar je ook kunt wandelen verblijven en elkaar ontmoeten, de goede parkeerfaciliteiten en de toekomstige Uithoflijn, spelen hierbij een belangrijke rol. In onze visie zien we dus ook het gebied rondom de sportterreinen vergroenen, met daarin passende architectuur die kleinschalig is van opzet en opgetrokken wordt uit warme, sfeer makende en natuurlijke materialen.

 

Structuurplan

Als gevolg van het nieuw te bouwen clubhuis is er een structuurplan ontworpen voor het 15 ha. groot sportterrein. De asfaltpaden en de bomen structuur blijven zoveel mogelijk gehandhaafd. Het nieuw te bouwen clubhuis komt op een terp te liggen tussen het hoofdveld van voetbal en hockey. Als gevolg van deze positie kan het huidige clubhuis, gedeeltelijk worden gespaard ten tijde van de bouw van het nieuwe clubhuis. Het clubhuis presenteert zich op dit wijze, prominent aan de Laan van Maarschalkerweerd, een stedenbouwkundige eis van de gemeente Utrecht.
Het hoofdveld van hockey, wordt gedraaid en komt parallel te liggen aan het hoofdveld van voetbal. De allweather tennisbanen worden gegroepeerd met de drie bestaande tennis banen aan de Zuidzijde van het sportlandgoed, nabij veld 3.
Tennis krijgt haar eigen paviljoen, dit gebouwtje maakt ook deel uit van de opgave en van het definitief ontwerp. Dit paviljoen krijgt een tijdelijk karakter vanwege toekomstige ontwikkelingen die verband houden met het verbreden van de A27.

 

Ontwerp

In het ontwerp is gezocht naar een vorm van kleinschaligheid door het toepassen van een kenmerkend daklandschap, de vormgeving verwijst naar een Indische Kampong. Aan de Oostkant van het langwerpig gebouw sluit het met haar hoofdentree aan op een centraal plein. De huidige plek wordt vrijgemaakt van fietsenklemmen, perscontainer etc.

Twee bestaande squashbanen worden gehandhaafd en zijn geïntegreerd in het ontwerp van het clubhuis. De bestaande voetbaltribune wordt deels behouden, de stalen blauwe overkapping verdwijnt en het vast deel met stoelen blijft overend. De overkapping van deze tribune maakt deel uit van de nieuwbouw.Als gevolg van het behouden van deze twee onderdelen, komen de nieuwe peilmaten overeen met de peilmaten van het oude clubhuis. Het basement van het ontwerp bestaan uit een betonnen kelderbak, waarin 19 kleedruimten zijn ondergebracht voor voetbal, squash, hockey en het Nationaal Hockey Centrum. Het NHC, maakt deel uit van de ontwerpopgave zij hebben naast de kleedruimten, tevens beschikking over ruimten voor videoanalyses en oefenruimten.
Achter de bestaande voetbaltribune worden drie nieuwe squashbanen gepositioneerd. De centrale clubruimte omvat de ruimte tussen de nieuwe en de oude squashbanen. Deze ruimte van ca. 25m1 in het vierkant, wordt opgetrokken in een houtconstructie. Boven de centraal gelegen bar ligt een mezzanine met vergaderruimten, tevens een plek waar oud leden zich kunnen terugtrekken aan de hectiek van de clubruimte.
In de entreehal bevinden zich twee ruime trappen, deze leiden de bezoeker naar de 1,60m1 hoger gelegen clubruimte, of naar de 1,60m1 lager gelegen kleedruimten. De bestuurskamer ligt centraal in het hart van de entreehal, er is vandaar goed uitzicht op de velden en de hoofdentree.
Tegenover de squashbanen aan de zijde van het hoofdveld hockey, bevinden zich drie ruimten voor de naschoolse opvang, de ruimten worden in de weekenden gebruikt voor de businessclub van Kampong.
In het meest westelijk gelegen gedeelte, zijn ruimten ondergebracht voor Medicort, sporters kunnen hier hun blessures laten behandelen, aansluitend ligt een grote oefenzaal met uitzicht op de Laan van Maarschalkerweerd. Op de verdieping liggen nog enkele vergaderruimten voor de verschillende verenigingen. Tussen de twee hoofdvolumes bevindt zich het dakterras, waarop de bezoeker een prachtig uitzicht heeft over het sportlandgoed.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl