Kadewoningen
Kadewoningen
Kadewoningen
Kadewoningen
Kadewoningen
Kadewoningen
Kadewoningen

Kadewoningen

Het oude binnenhavengebied van Vreeswijk, op het knooppunt van de Lek en de Vaartse Rijn is herontwikkeld tot een nieuw woongebied. Op de kade van de Vaartse Rijn, waar de historische schepen van de museumwerf zijn afgemeerd, zijn twee blokjes van 4 woningen gerealiseerd. 
De woningen liggen in het openbaar gebied. Door het blok een plint te geven en de woonfunctie naar de verdieping te verleggen, is privacy gecreëerd. De begane grond heeft een inpandige berging en aan de waterkant een werkkamer met een dubbele glasdeur op het oosten. De woonruimte heeft aan dezelfde zijde een  dubbelhoog omkaderd balkon en op het westen een tweede – inpandig - balkon. De afwijkende 4-laagse kopwoning heeft een vrijhangend balkon op het zuiden als uitloop naar buiten van de woonkamer. Op de zuidoosthoek van de bovenste laag ligt een dakterras. Omdat de metselwerkgevels zijn opgetrokken tot aan de bovenste daklijn krijgt het dakterras het karakter van een intieme buitenkamer. Zorgvuldig gepositioneerde, verticale gaten in de dakterrasmuren corresponderen met de onderliggende raamopeningen.
Veel aandacht is uitgegaan naar de detaillering en de materiaalkeuze van baksteen, hout en koper. Aansluitend aan de sfeer van oude scheepswerven zullen de roodkoperen stroken waarmee de geveldelen van de drie gelijke woningen zijn bekleed, in de loop van de tijd een verweerd, dofbruin patina krijgen.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl