Pakhuis Keersluis

In het Scheldekwartier in Vlissingen gaan we in samenwerking met de Realisatie een project ontwikkelen op de locatie ‘Kop Keersluis’. We hebben deze locatie voorlopig toegewezen gekregen op basis van een uitvraag van de gemeente Vlissingen. Pakhuis Keersluis omvat in totaal 58 woningen.

Het hoofdvolume, gelegen aan de Willem Ruysstraat, is vormgegeven als een pakhuis met 3 beuken. Aan de linkerzijde hiervan komt een industrieel blok zorgt voor een fraaie overgang naar de Singel. Aan de rechterzijde hiervan onderscheidt het iconische hoogteaccent zich, met om de hoek bebouwing die aansluit op de Paul Krugerstraat. In het pakhuis en in het hoogteaccent zijn subtiel de verwijzingen te zien naar het ontwerp van Piet Götzen (1914-1977), aan de voormalige Koningsweg. Aan de zijde van de Paul Krugerstraat (Blok A) is gekozen voor gestapelde wooneenheden in een strakke architectuur dat aansluit op de bestaande bebouwing. Onder deze appartementen bevindt zich een grote fietsenstalling en berging met een industriële uitstraling voor het gehele project. 

Verticale geleding

Aan de zijde van de Singel (Blok C) is juist gekozen voor zogenaamde beneden-boven-woningen. Boven de toegang van het binnenterrein zijn als verbijzondering drie appartementen gesitueerd. De architectuur van dit ontwerp is verticaal geleed en zodanig ‘leesbaar’ als afzonderlijke woningen. Het refereert aan het wonen onder een industrieel dak en sluit aan op de schaal van de Singel. De divers vormgegeven bouwdelen illustreren losse gebouwen en sluiten door materialisatie harmonieus op elkaar aan. Het gehele gebouw wordt opgetrokken uit bakstenen met structuur en kleur die verwijzen naar de voormalige pakhuizen en de historische industriële gebouwen.

Hoogteaccenten in de verte zichtbaar

De witte bouwdelen op de 7e en 8e laag worden uitgevoerd in een geglazuurde baksteen. Het gebouw is van verre zichtbaar en wordt een herkenningspunt voor het centrum van Vlissingen en de toegang tot de boulevard. Een combinatie van houten en aluminium kozijnen en de ranke
metalen hekwerken in een afwisselend lichte en donkere kleurstelling zorgen voor de juiste industriële uitstraling van het gebouw. 

Ander nieuws