Vergunning Notweg

Vergunning voor de transformatie van een bijzondere school!

De Lucasschool aan de Notweg te Amsterdam maakt deel uit van een reeks van zeven prefabscholen die tussen 1958 en 1961 gebouwd werden en waarvoor de afdeling Bouwwerken van de Dienst der Publieke Werken (PW; architect B.J. Odink) het basisontwerp leverde. Het merendeel van de architectonisch waardevolle scholen, stuk voor stuk kraakhelder ontworpen en scherp gedetailleerd, is ook uitgevoerd door PW in samenwerking met verschillende bouwbedrijven en in een enkel geval ook met andere architecten, zoals met het bureau Van Tijen, Boom, Posno voor de inmiddels gesloopte school aan de Sam van Houtenstraat. Door de sloop van 5 van de 7 prefabscholen en een grootschalige verbouwing van een andere, is deze school het enig overgebleven en architectonisch nagenoeg gave exemplaar van dit bijzondere schooltype.

In opdracht van Stadgenoot hebben we het schoolgebouw een nieuwe bestemming gegeven. Hierdoor zal er gewoond gaan worden in het (voormalige) schoolgebouw. In nauw overleg met de afdeling Monumenten is gekeken naar een ontwerp die recht doet aan de unieke architectuur en het casco nauwelijks aantast! Binnenkort start Schadenberg Bouw met de uitvoeringswerkzaamheden.

Deze school is in navolging op de reeds gerealiseerde transformaties aan de Havikslaan (Amsterdam) en de Admiraal de Ruyterweg (Amsterdam) de volgende school die een mooie nieuwe bestemming krijgt en daarmee weer iets terug kan geven aan de stad!

Ander nieuws