Landgoed De Terp
BRAND IN 2022
In april 2022 werd het pompoenbedrijf de Terp in Erichem getroffen door een grote brand. De schade aan het pompoenbedrijf was enorm. De belangrijkste schuren, waar de oogst werd opgeslagen en verwerkt, werden volledig verwoest. Daarnaast ging ook veel kostbare apparatuur verloren. Ondanks de zware tegenslag keek de familie van pompoenbedrijf de Terp vooruit met hoop en vastberadenheid. Er zijn plannen gemaakt om het bedrijf opnieuw op te bouwen, met een focus op moderne, duurzame technieken om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen. De steun van de gemeenschap en collega-boeren heeft hen gesterkt in hun overtuiging dat ze deze moeilijke periode te boven zullen komen. De brand bij de Terp in 2022 herinnert ons aan de kwetsbaarheid van landbouwbedrijven en de immense waarde van gemeenschapssteun in tijden van crisis. Het toont ook de veerkracht van de agrarische sector en de vastberadenheid van boeren om door te gaan, ongeacht de obstakels die op hun pad komen.
VIJF GEBOUWEN
Het complete complex bestaat uit vijf gebouwen, elk met zijn eigen specifieke functie(s). In Gebouw A zijn accommodaties voor seizoensarbeiders en een deel van de oogstopslag gevestigd. De wooneenheden zijn aan de voorzijde - omgeven door groen - gelegen, waardoor ze zich losmaken van de bedrijvigheid. Bovendien beschikt het gebouw over een laadperron. Gebouw E is toegewijd aan het wassen en sorteren van pompoenen na de oogst. Net als in Gebouw E dient Gebouw B ook voor de opslag van pompoenen. Aan de voorzijde van dit gebouw wordt een klein voedselbos aangelegd. Gebouw C huisvest kantoorruimtes, evenals faciliteiten voor het snijden en verpakken van pompoenen. De hal is uitgerust met een cleanroom en is verbonden met een expeditiestraat voor logistieke afhandeling. Achterin de hal worden landbouwmachines gestald. Gebouw D is bestemd voor de opslag van (lege) kratten, waar ze droog en geventileerd staan om hun duurzaamheid te waarborgen.
ENERGIECONCEPT
De vijf gebouwen zijn zelfstandig, maar technisch gezien integraal met elkaar verbonden. Alle bouwdelen zijn vrij van gas en maken gebruik van installaties met een hoog rendement. Een aanzienlijk aantal PV-panelen wekt de benodigde elektriciteit op om de installaties van stroom te voorzien. Een belangrijk uitgangspunt is dat de warmtepompen functioneren op de restwarmte die vrijkomt bij de opslag van pompoenen. Warmte en koude worden afgegeven via wanden met leemstuc. Leem staat bekend om zijn goede vochthuishouding, waardoor het binnenklimaat comfortabel blijft, zowel bij verwarmen als koelen. Door de combinatie van CLT en beton is er voldoende thermisch accumulerend vermogen om de opwarming van het gebouw te vertragen. Ventilatie vindt plaats via een WTW-systeem (warmteterugwinning). De verlichting in alle gebouwen is uiteraard LED, en de gebouwen maken gebruik van een energiebeheersysteem om vraag en aanbod van elektriciteit nauwkeurig op elkaar af te stemmen.
CLT
Een cruciaal aspect van de herontwikkeling van de gebouwen was de beslissing om Cross-Laminated Timber (CLT) te gebruiken. Om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, is bewust gekozen voor CLT als bouwmateriaal, dat zichtbaar is in zowel de leef- als werkruimtes. CLT staat bekend om zijn milieuvriendelijkheid, uitstekende brandwerendheid en draagt bij aan de esthetiek van het biologische landbouwbedrijf. Bovendien worden alle CLT elementen geprefabriceerd, wat resulteert in een verkorte bouwtijd en minder bouwafval. Dankzij het lichte gewicht van de elementen konden de bestaande funderingen, die onaangetast waren door de brand, eenvoudig worden hergebruikt, zelfs na enkele aanpassingen in de indeling. Daarnaast biedt CLT van nature goede thermische en akoestische isolatie, waardoor er minder behoefte is aan extra materialen en voorzieningen om een comfortabel leefklimaat te creëren.
GEVELS
De bouw van het complex rust grotendeels op Cross Laminated Timber (CLT). Daarnaast is er bewust gekozen voor houten gevelafwerkingen, die niet alleen bijdragen aan de natuurlijke uitstraling van het gebouw, maar ook passen bij de omringende groene omgeving. Door deze combinatie van CLT constructie en houten gevelbekleding wordt een harmonieus samenspel tussen natuurlijke materialen en moderne architectuur gecreëerd. Bij het ontwerp van de verblijfsruimtes is gezocht naar een optimale balans tussen openheid en privacy. Dit heeft geresulteerd in ruimtes met veel glas, waardoor gebruikers volop kunnen genieten van het groene landschap om hen heen. Tegelijkertijd zijn er ook gesloten houten gevels toegepast, voorzien van een warme houten bekleding, die zorgen voor geborgenheid en privacy. Om het comfort in de verblijfsruimtes verder te optimaliseren, is er slimme zonwering geïntegreerd in het ontwerp. Deze zonwering, subtiel weggewerkt achter het houtwerk, biedt bescherming tegen overmatige warmte-instraling op zonnige dagen, terwijl het toch de mogelijkheid biedt om te genieten van natuurlijk licht en het uitzicht op de omgeving.
WOONGENOT
Wonen in een CLT-woning met een leemkachel en een loggia biedt comfort en verbondenheid met de natuur. De natuurlijke houten textuur van CLT creëert een warme sfeer, terwijl de leemkachel zorgt voor gezelligheid en gelijkmatige warmte. De loggia verlengt de leefruimte naar buiten, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van de natuurlijke omgeving. Het is een harmonieuze en duurzame woonervaring waarbij binnen en buiten naadloos samenkomen.