Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden
Vathorst Velden

Vathorst Velden

Op de rand van de vinex-wijk Vathorst heeft Bakers architecten 52 woningen gerealiseerd in drie verschillende typen. De ruimtelijke opzet van Museum Insel Hombroich heeft tot inspiratie gediend: losse volumes van baksteen, met een sterke contour, verspreid in het landschap. In Vathorst is dit vertaald naar clusters van woningen - vrijstaand, twee onder een kap of in rijtjes van maximaal vijf – die aan weerszijden van een houtwal zijn geplaatst. Tussen de clusters door ontstaan zo doorsteekjes naar de houtwal, die daardoor een centrale rol kan spelen in de buurt.


De voor het plan ontwikkelde woningtypen hebben elk een eigen ruimtelijke kwaliteit. Vaak is gebruik gemaakt van de door de clustering geboden mogelijkheid om de woningen van de zijkant te ontsluiten. De drie vrijstaande woningen worden gekenmerkt door een grote serre aan de westzijde, en door kleine niveauverschillen in het interieur. De rijwoningen zijn zodanig uitgevoerd dat de bovenverdiepingen kleiner zijn dan de begane grond. Hierdoor tekenen de afzonderlijke woningen zich af in het silhouet van de straat, ook al zijn de woningen in feite in een rij geschakeld.


Alle woningen combineren bruinrood metselwerk, houten gevelbekleding en zwarte dakpannen en vertonen daardoor een duidelijke verwantschap. Zodoende is met een beperkt materialenpalet eenheid verkregen binnen een gedifferentieerd plan.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl