Keersluis Vlissingen
Keersluis Vlissingen
Keersluis Vlissingen
Keersluis Vlissingen
Keersluis Vlissingen

Keersluis Vlissingen

In 2021 won het team van de Realisatie, Bakers Architecten, landschapsarchitect Haverdroeze de tender voor dit project. Het project Keersluis is gelegen op de hoek van de Paul Krugerstraat en de Willem Ruysstraat in Vlissingen, en parallel aan het kanaal van Walcheren.

In het ontwerp is goed zien dat het verticale hoek accent, is uitgewerkt in één baksteen kleur, het accent overtuigd en er is gekozen om het schuine dak een extra knik te geven richting de Oude binnenstad. Voorts is er gewerkt om elk blok een goede beëindiging te geven, door heldere dakranden toe te voegen. De individuele blokken onderscheiden zich meer en sluiten qua korrel grootte goed aan op de omliggende bebouwing.

Een hele uitdaging schuilde in het uitwerken van de parkeergarage, gezien de huidige druk van tijdelijke parkeerplaatsen op de locatie, zijn we er gelukkig in geslaagd te voldoen aan de gevraagde norm. Het dek is ingekort, waardoor een deel van het parkeren niet afgedekt is. Deze ingreep gaf een betere stedenbouwkundige aansluiting op de nieuwe sociale woningen aan de noordzijde. Ook ontstond hiermee ruimte om extra groen aan te planten. Een belangrijke ambitie is overeind gebleven, de inrichting van het binnenterrein. Ten gevolge van brandweereisen zijn er snede aangebracht in het dek voor voldoende ventilatie. De bomen komen uit de volle grond en steken boven het dek uit. Het toegepaste groen verwijst zoveel mogelijk naar het duinlandschap door het toepassen van grassen.

Het project wordt opgetrokken in twee tinten baksteen, een lichte steen, een zogenaamde wasserstrichsteen. De klei is in de massa gekleurd en heeft een lage vochtopname, de voegen worden licht van kleur en geborsteld uitgevoerd. Daarnaast passen we een donker bruine steen toe van de firma Vogelensangh, deze stenen worden gebakken in een ringoven, door middel van kolen. Dit bak-procedé is heel bijzonder, het vuur in de oven gaat nooit uit en loopt door de
opgetaste stenen.

Het resultaat is verbluffend, een rijke schakering aan kleuren ontstaat op een gehele spontane wijze. Deze stenen krijgen een verdiepte voeg, waardoor het rijke pallet zich sterk presenteert.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl

 

social-linkedin_icon-icons_GS     Instagram_icon-icons_GS