Kapelstraat
Kapelstraat

Kapelstraat

In het oude centrum van Bussum staat een bouwblok van 4 geschakelde panden, onderdeel van de cultuurhistorische waarde van het centrum. Op de begane grond zitten commerciële functies, op de verdiepingen wordt gewoond. Het bestemmingsplan gaf ruimte om een extra bouwlaag toe te voegen, maar gezien de locatie in het centrum moest dit zorgvuldig en kwalitatief uitgevoerd worden. De opbouw is ontworpen voor de middelste twee panden, maar moest ook als voorbeeld dienen voor de naastgelegen panden zodat altijd een uniform beeld gewaarborgd blijft.

We hebben hierbij gekozen voor een autonome en eigentijdse toevoeging op het klassieke gebouw. Beide panden hebben een half opgetilde dwarskap gekregen waardoor er twee maisonnettes zijn ontstaan. De dwarskappen staan in het verlengde van de reeds aanwezige kopgevels aan de straatzijde. De oriëntatie is naar de zuid-west zijde, de achterzijde van het pand. Daar is de kap gevuld met een grote glazen gevel om zoveel mogelijk daglicht in de woning te krijgen en daarmee royaal en licht te wonen. Met een koperen dakafwerking past de materialisering goed tussen de eerlijke en ambachtelijke materialen van het centrum.

Naast de daktoevoeging wordt het gehele pand verduurzaamd en gerenoveerd. Op de begane grond zijn de commerciële ruimtes gekoppeld (deze waren met een beukmaat van 4m1 erg smal) en is een royale kelder toegevoegd. Op de eerste verdieping bevindt zich een royaal appartement, de twee maisonnettes worden op de tweede verdieping ontsloten. Het gehele pand wordt gasloos uitgevoerd. Uiteraard wordt ook de gevel van het bestaande pand totaal gerenoveerd (en gerestaureerd waar nodig). Zo biedt het pand straks ruimte voor drie prachtige appartementen en een royale commerciële aan het al prachtige centrum van Bussum.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl

 

social-linkedin_icon-icons_GS     Instagram_icon-icons_GS