Museum Catharijne Convent
Museum Catharijne Convent
Museum Catharijne Convent
Museum Catharijne Convent
Museum Catharijne Convent
Museum Catharijne Convent
Museum Catharijne Convent

Museum Catharijne Convent

Het museum Catharijne Convent is een rijksmuseum voor religieuze kunst in Utrecht. Het museum is gevestigd in meerdere bouwdelen waaronder het voormalige klooster 'Catharijneconvent'. De entree/foyer is gesitueerd in een pand aan de Nieuwegracht dat zijn oorsprong kent in de vijftiende eeuw. Door de eeuwen heen heeft dit bouwdeel diverse functies gehad, waarbij het in de jaren '60 van de vorige eeuw naar de gemeente Utrecht is gegaan en het museum zich heeft gevestigd.
De laatste verbouwing van de foyer stamt uit 1998 naar een ontwerp van Bierman-Henket. Afgelopen jaren is het museum zich blijven ontwikkelen en de foyer anders gaan gebruiken. Hierdoor voldeed het ontwerp niet meer aan de gebruikswensen en gewenste uitstraling.
In samenwerking met Kinkorn (Tilburg) heeft Bakers Architecten een nieuwe indeling en uitstraling voor de foyer gecreëerd. Door het kaderen van de verschillende gebruiksfuncties, het restaurant heeft zijn eigen plek gekregen, evenals de winkel en de kassa, zijn de verkeersstromen zoveel mogelijk gescheiden. Men komt binnen door het vergrootte tochtportaal en loopt direct richting de kassa. In de serre ligt het restaurant, dat wijzigt van zelfbediening naar een bedieningsrestaurant. De garderobe en toiletten zijn geherpositioneerd en de winkel bevindt zich in de vestibule van het Rijksmonument.
De kleuren en materialen sluiten aan bij de thematiek van het museum, waardoor het museale gevoel ook wordt beleefd in de foyer. De warme basiskleuren zijn gecombineerd met mahonie interieurelementen en een zandkleurige tegelvloer. Met enkele gigantische wandprints wordt verwezen naar de religieuze collectie van het museum.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl

 

social-linkedin_icon-icons_GS     Instagram_icon-icons_GS