Rooksalon Tweede Kamer
De Rooksalon werd ontworpen als grote eetzaal voor stadhouder Willem V. De zaal werd ook ‘geschilderde galerij’genoemd naar de vijf grote doeken van de schilder Schweickhardt, die zich inmiddels in paleis Huis ten Bosch bevinden. Het gebouw waarvan de Rooksalon deel uitmaakt werd ingewijd in 1790. In deze ruimte bevonden zich naast de doeken van Schweickhardt mooie tapijten en aan het plafond hingen kroonluchters. De wanden tussen de Rooksalon en de Oude Zaal dateren uit de jaren 50 van de 20e eeuw. Aan de korte zijden van de zaal zijn twee nissen waarin vroeger porseleinen kolomkachels stonden. Bij een eerdere renovatie werd besloten het houtwerk in de Rooksalon en de Oude Zaal te marmeren. De deuren werden geschilderd in een houtmotief. Momenteel fungeert de ruimte als ontvangst-, receptieruimte en als locatie voor tv-uitzendingen.
In deze ruimte bevinden zich een zestal portretbustes van belangrijke historische politieke figuren zoals Herman Schaepman en Abraham Kuyper.
Aan de andere zijde van de ruimte bevinden zich 15 schilderijen, afkomstig uit de collectie Tweede Kamer, uit museale instellingen, alsmede particuliere bruikleengevers in Nederland. De portretten worden gepresenteerd op drie vlakken vervaardigd uit messing plaat. Voor de portretten wordt museumglas bevestigd. Om de gehele rooksalon esthetisch op te waarderen worden tevens diverse aanpassingen doorgevoerd aan de wanden, de vloer en het plafond. Ook de verlichting vormt een belangrijk onderdeel in het ontwerp. Tussen de ramen worden spiegels bevestigd, en er wordt nieuwe vloerbedekking gelegd. Naast het natuurlijk licht dat overvloedig aanwezig is worden er lichtstroken geplaatst aan het plafond. Deze zullen de bustes en schilderijen op een subtiele manier aanlichten.