Havikslaan
Havikslaan
Havikslaan
Havikslaan
Havikslaan

Havikslaan

Tussen 1914 en 1916 werden aan de Havikslaan in Amsterdam drie schoolgebouwen opgetrokken naar een ontwerp van H.P. Berlage en J.C. van Epen. Bijna een eeuw later kregen de scholen de titel van monument. Twee van deze gebouwen, aan de Havikslaan 20 en 22, werden in opdracht van Stadgenoot getransformeerd tot appartementen. Verspreid over telkens twee bouwlagen, zijn er in totaal 34 woningen tussen de 25 en 50 m2 in de voormalige scholen gerealiseerd. De helft van de woningen wordt verhuurd aan jonge Nederlanders tussen de 18 en 28 jaar oud, de andere helft wordt toegewezen aan statushouders in dezelfde leeftijdscategorie.


Naast de gevels werden ook enkele authentieke interieurelementen van de monumenten intact gelaten en gerestaureerd, zoals glas-in-loodramen, bestaande tegels, paneeldeuren en trappenhuizen. Tijdens het ontwerp werd verschillende keren samengezeten met de omliggende bewoners. De open ruimte rond de gebouwen is ingericht als groene buffer tussen de appartementen en de omringende gebouwen, waar onder andere een gemeenschappelijke moestuin voor de bewoners komt. Ook bevindt zich op de begane grond en in de tuin een ontmoetingsplek. De studio’s zijn geïsoleerd en voelen dankzij de hoge plafonds en entresols erg ruim aan.


Van alle bewoners wordt verwacht dat ze minstens één uur per week bijdragen aan de gemeenschap, bijvoorbeeld door mee te helpen in de moestuin, zodat de integratie wordt bevorderd.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl

 

social-linkedin_icon-icons_GS     Instagram_icon-icons_GS