Daalsesingel
Daalsesingel

Daalsesingel

Het voormalige ABN Amro gebouw in Utrecht ligt op een verhoogd, smal trottoir en heeft een sculpturale gevel, samengesteld uit gefragmenteerde volumes. Een spel van open en dicht werd oorspronkelijk bereikt door de bandramen af te wisselen met gekleurde, ondoorzichtige glaspanelen en door de kopgevels te bekleden met natuurstenen platen. Tegenwoordig is de eens zo open glazen plint van dit gebouw dichtgeplakt met reclame. Er is al gekeken naar een verbeterde publieke ruimte rondom het gebouw, maar het voetpad en fietspad zijn nog te smal, en het gebrek aan leven in de plint draagt niet bij aan de beleving van de openbare ruimte. Het gebouw zelf is verouderd en niet meer in gebruik.

Met het nieuwe ontwerp krijgt het volledige gebouw een tweede leven en vormt het een uitstekend voorbeeld van duurzame en circulaire ontwerpprincipes. De nieuwe gevelpanelen zijn gemaakt van neolith, een geperst composietmateriaal dat bestaat uit gerecycleerde materialen. Dankzij volledige isolatie wordt een energiezuinig gebouw gerealiseerd. Het groen in de gevel draagt bij aan het optimaliseren van het binnenklimaat, dankzij benutting van zonwarmte in de winter en schaduw in de zomer. Deze zones in de gevel zorgen ook voor een groener gevoel in de straat en de openbare ruimte, en zorgen voor een buffer tussen de publieke buitenruimte en de private functies in het gebouw. Bij de beglazing werd een ideale hoek onderzocht om het binnenklimaat nog meer op een natuurlijke manier te optimaliseren. Het groendak ten slotte zorgt niet alleen voor een verdere vergroening van de wijk, maar ook voor hemelwaterinfiltratie. Het draagt bovendien bij aan een natuurlijke verkoeling van het  gebouw. 

Niet alleen de bouwkundige aspecten, maar ook het gebruiksconcept van het gebouw is duurzaam in de brede zin van het woord. In het gebouw wordt een nieuwe manier van werken onderzocht, waarbij co-working en flex-working gecombineerd worden in een nieuw kantoorconcept waarbij een open plan centraal staat. Tot slot zorgen de verticale relaties door oa. vides in het gebouw voor een aangenamer gebruik. Deze ingrepen zorgen dat het gebouw ook op lange termijn bruikbaar en flexibel blijft. De sculpturale uitstraling van het gebouw wordt bewaard. De ruim 3.000 m2 grote gevel brengt het groen zowel naar de stad Het bestaande gebouw Visualisatie nieuwe gevel als binnen in het gebouw. Het ontwerp brengt de oorspronkelijke openheid terug in de gevel, met een levendige plint die de dynamiek aan de opnieuw geopende Singel stimuleert. Het gebouw krijgt een BREEAM Excellent in use certificaat, dankzij haar ruime en veelzijdige interpretatie van duurzaamheid. Het ontwerp gaat veel verder dan puur bouwkundige ingrepen en kijkt op alle vlakken naar de toekomst

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl

 

social-linkedin_icon-icons_GS     Instagram_icon-icons_GS