Rijnkade 5
Rijnkade 5
Rijnkade 5
Rijnkade 5
Rijnkade 5

Rijnkade 5

Het gebouw aan de Rijnkade 5 te Utrecht bevindt zich in de binnenstad van Utrecht en grenst aan Hoog Catharijne. Afgelopen decennia heeft de V&D gebruik gemaakt van het gebouw met maar liefst 34.000 m2. Maar door het faillissement is het gebouw leeg komen te staan en is de eigenaar op zoek gegaan naar nieuwe huurders. Ten behoeve van deze nieuwe huurders zal het pand volledig verdient worden met behoud van het casco.

Vele varianten hebben de revue gepasseerd, echter de opdrachtgever, IEF-Capital/Bouwfonds IM, is in staat geweest het gehele gebouw te behouden voor de retail. In huidige ontwerp is het gebouw verdeeld over vier units van verschillende grootte voor verschillende retailers, daarnaast is er aan de Rijnkade zijde op maaiveld retail gepland onder de voormalige overbouwing. Dit verlevendigt niet alleen de Rijnkade, maar zal zeker een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de publieke ruimte. Er ontstaat door deze ingreep een interessante verbinding langs de nieuwe singel met de Mariaplaats, het kloppend hart van Utrecht. Ten gevolge van het vernieuwen van het oorspronkelijke Hoog Catharijne en het aanleggen van de nieuwe singel, vindt er een enorme bouwactiviteit plaats rondom het gebouw.

Het gebouw bestaat uit 9 bouwlagen. De kelder (peil=0) dient als expeditie en opslag en is bereikbaar via een hellingbaan vanaf de Rijnkade. De zogeheten subterre ligt op 4.500+p en sluit aan op het vloerniveau van het toekomstig Entreegebouw dat grenst aan Vredenburg. De laag (parterre 9.300+p) hierboven grenst aan het huidige vloerpeil van het winkelgebied van Hoog Catharijne. Het gebouw heeft een ontsluiting aan de zijde van het entreegebouw en op Achter-Clarenburg, beiden onderdeel van Hoog Catharijne. De lagen hierboven dienen als winkeloppervlakte, waarbij de bovenste bouwlaag, het dakniveau wordt gebruikt als installatieruimte en terras.

In overleg met de welstandscommissie van de gemeente Utrecht is er gekozen om het gebouw met haar karakteristiek gevel zoveel mogelijk te behouden. Het gebouw presenteert zich als een stevig bouwblok aan de vernieuwde Rijnkade. Alle gevels worden vernieuwd en waar nodig ontdaan van de lastige erkers aan de zijgevel. Het gebouw wordt volledig geïsoleerd en voorzien van een duurzame installatie. De infrastructuur van het gebouw is zodanig aangepast dat het gebouw gericht op de
toekomst verschillende invullingen kan herbergen.

De verbouwing van het gebouw zal in verschillende fases worden uitgevoerd. Na het strippen van het inbouwpakket van de V&D en het saneren van het asbest, wordt de bouwfase opgestart. In deze fase worden constructieve aanpassingen verricht en de gehele gevel vernieuwd. Tevens zullen hierbij de winkelunits casco worden opgebouwd.

Andere projecten

Bakers Architecten BV

Lange Nieuwstraat 109 | 3512 PG | Utrecht | NL

Telefoon: +31 30 2314919

E-mail: info@bakersarchitecten.nl